FAM OBEROENDE

FAM OBEROENDE
-

söndag 15 april 2018

Avanza-intressant att se morgondagens kurs

I mitt inlägg om vår första korta position i Avanza så har lite ny intressant info tillkommit.
Dels visade statistiken för mars månad att trenden går åt fortsatt fel för nätmäklaren (läs rätt för oss).

Inflödet av kapital minskar rejält (-34% jmf förra månaden och -49% jmf föreg år), likaså antal courtagegenererade avslut/affärer (-23% mån/-3 år). Här är länk till statistik: http://mb.cision.com/Main/350/2486589/815284.pdf 

Likaså har senaste tidens bolånekrig minskat attraktiviteten i Avanzas erbjudande om 1,29% för sina kunder.

Tror också att borttagandet av ETF:er och det faktum att storbanker som Nordea nu är billigare på courtage än Avanza gör att den negativa trenden håller i sig.

För någon dag sedan noterade jag att hedgefonden Bodenholm (Brunmersfären) tagit en stor kort position i Avanza vilket gör vårt bet ännu mer intressant. Länk: https://www.di.se/nyheter/brummerfond-ny-storblankare-i-avanza/

Eftersom vi satsade en relativt liten slant (8500 kr) på detta så använde vi hävstång om 3,5 på den minishort som införskaffades. Vi är i skrivande stund +48% på detta bet vilket ju är väldigt kul. I realiteten några tusenlappar.

Ikväll publicerades en säljrek på Creades i DI som har Avanza som största innehav. Om Avanza skriver Rickard Bråse:

"...Inte nog med att Creades handlas med en hög premie, Avanza som är det enskilt största innehavet har i sig en svårsmält värdering. Nischbanken har justerat för utdelning backat med 14 procent sedan toppnoteringarna i slutet av februari och värderingen har kommit ner från rekordnivåer på över 32 gånger den förväntade vinsten kommande tolv månader. 
Baserat på databasen Factsets uppgifter är det framåtblickande p/e-talet nu 28. Det finns dock anledning att sätta frågetecken för att analytikernas sammanvägda vinstförväntningar kommer att kunna infrias. Under 2016 och 2017 fick estimaten kapas kraftigt under årets gång. Efter den svaga månadsstatistiken för mars har analytikerna även tagit ner förväntningarna på vinsten för 2018 till 14,25 kronor per aktie.
Om vi leker med tanken att analytikernas vinstförväntningar i år inte ligger för högt så skulle aktien ändå kunna falla till 350 kronor och då handlas i linje med värderingssnittet senaste fem åren. Varför en bank som är beroende av börsklimatet och som haft fallande vinst de senaste två åren ska se multipeln expandera så här sent i cykeln är obegripligt."

Detta är givetvis mumma för oss. Blir spännande att följa detta!

1 kommentar:

  1. Uppföljning: Creades tappade mycket, ca 7% vilket motsvarade premien men Avanza höll emot oväntat bra även fast bolaget fick en tydlig känga det med. Rapporten för q1 från Avanza i onsdags visade att den negativa trenden håller i sig gällande courtage. ”April har börjat tråkigt” sa vd. Då sjönk aktien ca 2%. Håller kvar positionen.

    SvaraRadera